Intercyza świętuje 1 urodziny !

Anna Tarczynska · 18 listopada 2012

 

YouTube Preview Image

Przepis na tort  á la Intercyza

Składniki:

  • biszkopty lub herbatniczki
  • 800 ml śmietany 30-36% (kupuję Piątnicy)
  • 400-500 g sera do sernika (kupuję naturalny President)
  • 4 łyżki cukru pudru (nie lubię zbyt słodkiego)
  • dwie czubate łyżki żelatyny
  • Różności  na wierzch,  jak kto lubi: galaretka, owoce, bakalie itp.

I do dzieła (czas ok. 15 minut):

Żelatynę wsypujesz do miseczki i zalewasz mocno ciepłą wodą (tyle żeby ją przykryć). Mieszasz aż się rozpuści.

Tortownicę wykładasz ciasteczkami.

Śmietanę wlewasz do naczynia i ubijasz na sztywno mikserem razem z cukrem pudrem.  Dodajesz ser i dalej chwilę miksujesz.  Na końcu dodajesz  rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła bo zwarzy się śmietana). Miksujesz jeszcze kilka sekund. Jeśli lubisz, to do takiej masy możesz wrzucić różności: bakalie, kawałki ciastek, pokrojoną galaretkę. Ja nie wrzucam nic albo tylko bakalie. I już. Całość wlewasz do tortownicy na ciasteczka. Na wierzchu robisz co chcesz. Ja uwielbiam kłaść świeże owoce – głównie truskawki lub maliny.

Wstawiasz na kilka godzin do lodówki. Pycha !!!!

SMACZNEGO 🙂

{ 27 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Agnieszka Swaczyna Listopad 18, 2012 o 19:24

Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin! Sto lat 🙂

Odpowiedz

Rafał Chmielewski | e-Marketing Prawniczy Listopad 18, 2012 o 21:37

Szkoda, że jeszcze nie mamy możliwości technicznych, aby się zdalnie podzieli tym tortem 🙂

Wszystkiego dobrego Aniu z okazji pierwszych urodzin bloga!
Rafał

Odpowiedz

Lech Malinowski Listopad 19, 2012 o 12:06

Gratuluję, gratuluję 😉 I życzę, no – może nie 100 lat, bo za 100 lat internetu już pewnie nie będzie 😉 ale przynajmniej ćwierćwiecza 🙂

Odpowiedz

Rafał Skiba Listopad 19, 2012 o 23:56

Gratuluje i życzę drugiej świeczki za rok na równie smakowitym torcie 🙂

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 20, 2012 o 00:36

Dziękuję bardzo za życzenia i polecam wypróbowanie przepisu ! 🙂

Odpowiedz

Błażej Sarzalski | Odszkodowania komunikacyjne Listopad 20, 2012 o 08:57

Ania, na tym wideo – to cała Ty, energiczna, uśmiechnięta i optymistyczna i gościnna, o czym miałem okazję przekonać się na żywo 🙂

Życzę Ci kolejnych kilku(nastu) lat blogowania i prezentowania siebie taką, jaką jesteś naprawdę 🙂

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 20, 2012 o 23:04

Błażej, dzięki ! No, pamiętam, że jak byliście u mnie latem, to też jakieś ciasto zrobiłam :).

Odpowiedz

aga Listopad 20, 2012 o 22:24

warzyć sie pisze się przez RZ

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 20, 2012 o 23:05

nie zawsze, czasami pisze się “ż” 🙂

Odpowiedz

Błażej Sarzalski | Odszkodowania komunikacyjne Listopad 21, 2012 o 09:07

Ale tym razem niestety przez “rz” – bo w znaczeniu “wytrącenie białka” piszemy to właśnie przez “rz” 😉

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 21, 2012 o 22:24

A gdzie to “wytrącenie białka” znalazłeś ?

Odpowiedz

Lech Malinowski Listopad 22, 2012 o 08:08

We wpisie. Bo chyba nie miałaś na myśli, że śmietana się zważy, czyli wyjmie sobie wagę i… 😉

Aga Listopad 22, 2012 o 16:09

kończąc temat “zwarzenia” i “zważenia”-w tym przypadku źródłosłowem jest “war”, czyli wrzątek.To samo dotyczy “nawarzenia
sobie piwa”. Pozdrawiam,AS

Odpowiedz

prof. mjodek Listopad 22, 2012 o 16:15

jestem za a nawet przeciw!

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 22, 2012 o 22:08

A prof. Miodek nie J tylko I 😉

Odpowiedz

Lech Listopad 22, 2012 o 22:12

Mjodek, nie mjodek, a śmietana nadal się waży : )

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 22, 2012 o 22:29

iii ?

Odpowiedz

Lech Listopad 22, 2012 o 22:31

Będziemy rozmawiać samogłoskamiiii? 🙂
http://portalwiedzy.onet.pl/141509,,,,warzyc_a_wazyc,haslo.html

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 22, 2012 o 22:38

Lechu, zawsze można na Ciebie liczyć. Precyzyjnie. Ten link co wkleiłeś poniżej jakoś tak dziwnie wszedł, że nie pojawia się opcja “odpowiedz”.
Czyli co, mam zmienić to słówko na warzyć? A tort zrobiłeś?

Odpowiedz

Lech Listopad 22, 2012 o 22:41

Podejrzewam, że opcja “odpowiedz” nie pojawia się, ponieważ dotarliśmy do maksymalnej ilości odgałęzienia w tym wątku (“gałęzi”). Myślę, że jak śmietana się ma (nie) zwarzyć, to będzie jej o wiele lepiej 😉

Tortu na razie nie zrobiłem. Moja małżonka się do tortów nie garnie, bo ma dwójkę dzieci pod sobą 😉 a ja teraz nie mam czasu, bo w weekendy maluję mieszkanie 😉

Ale za miesiąc będzie dużo okazyj, urodziny syna, moje urodziny, urodziny teściowej, imieniny mamy, wreszcie święta, masz jak w banku, że przetestuję przepis 🙂

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 22, 2012 o 23:16

Lechu, dzieciaki przy tym torciku rewelacyjnie pomagają i mają dużo radochy. Sama mam dwoje. Układają ciasteczka, miksują śmietanę, oblizują łopatki, dekorują. Przy ich pomocy to nawet nie 15 min. a 10.
Ok. zaraz wejdę w panel admin i będzie jak trzeba. 🙂 dzięki.

Odpowiedz

Rafał Chmielewski | e-Marketing Prawniczy Listopad 23, 2012 o 00:02

A potem nie musisz sprzątać pół godziny? 🙂 Bo u mnie jak się dzieciaki zabierają za pomoc mojej żonie, to ja nie mogę patrzeć 😉

Odpowiedz

Błażej Sarzalski | Odszkodowania komunikacyjne Listopad 23, 2012 o 10:35

Najważniejsze, że nawet tą ortograficzną wpadką, pokazałaś że prawnik to też człowiek, a nie mityczny Zeus (w tym wypadku Hera?) na Olimpie 🙂

Sam robię dużo wpadek, które wychwytuję już przy pierwszym czytaniu, szczególnie stylistycznych 🙂

Odpowiedz

Anna Tarczyńska | Intercyza Blog Listopad 23, 2012 o 11:05

Błażej, jaka wpadka? To słownik ortograficzny w wordzie taką formę zasugerował – bo jak widać są dwie i tak już zostało. Ja tego po prostu nie sprawdzałam. Czasami sprawdzam a czasami nie. Wpadka, to byłaby, gdybym napisała że intercyzę zawrzeć można w zwykłej formie pisemnej a nie w formie aktu notarialnego :).

Odpowiedz

prof. mjodek Listopad 23, 2012 o 09:55

oooo widzę też że ten post zawiera LOKOWANIE PRODUKTU (a nawet dwuch)!!!!
trybunał stanu jak nic!

Odpowiedz

Błażej Sarzalski | Odszkodowania komunikacyjne Listopad 23, 2012 o 10:34

“Dwóch” 😉

Odpowiedz

prof. mjodek Listopad 23, 2012 o 10:54

a to “ó” też ma związek wytrącaniem białka?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

{ 1 trackback }

Poprzedni Wpis:

Następny Wpis: